Pełnoziarniste Basler Läckerli, czyli przepyszne, szybkie i proste szwajcarskie pierniczki na miodzie.


Przepyszne i rozpływające się w ustach szwajcarskie pierniczki z Bazylei z mąką pełnoziarnistą!


Basler Läckerli mogłyby zostać przetłumaczone na język polski jako „małe delicje z Bazylei” albo może „bazylejskie delicyjki” ;-). Przepyszne, rozpływające się w ustach pierniczki nie potrafią zagrzać miejsca w żadnej skrytce, niestety co roku robimy ich za mało i co roku jemy ich zdecydowanie za dużo, aby potem przez kolejny rok czekać na Boże Narodzenie, rodzinne kolędowanie i Basler Läckerli.

Chociaż prosty a jednocześnie nieco ekskluzywny skład (głównie miód pszczeli i migdały) może nieco nadszarpnąć przedświąteczny budżet, podajemy tegoroczny wersję przepisu (co roku robimy je troszkę inaczej) z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Ponieważ został jeszcze ponad tydzień do Wigilii, na pewno zdążycie zrobić by spróbować w czasie Świąt – lepiej nie róbcie ich wcześniej, bo nie doczekają 😉


Poniżej autorska wersja przepisu by fioletowemirabelki.pl 🙂

Basler Läckerli z orkiszową mąką pełnoziarnistą


Czas przygotowania: chyba ok 40 minut
Ilość porcji: na 1 dużą blachę pierniczków ok 100 sztuk


Składniki na pełnoziarniste Basler Läckerli:

● 3/4 litrowego słoika miodu pszczelego

● 2 x cukier waniliowy a najlepiej miąższ z laski wanilii.

● 1 szklanka cukru pudru

● 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)

● 200 g uprażonej na patelni na złoty kolor mąki pełnoziarnistej orkiszowej

● 300 g mąki orkiszowej tortowej (ewentualnie może być też pszenna, chociaż zdecydowanie polecamy orkiszową)

● pół łyżeczki soli

● 1 pełna (czyli nie płaska) łyżka sody oczyszczonej

● 2 pełne łyżki przyprawy do piernika bez dodatku mąki czy cukru (najlepiej domowej)

● 2 pełne łyżki cynamonu

● 200 g krojonej, smażonej skórki pomarańczowej (najsmaczniejsza jest smażona samodzielnie w domu)

● 100 g krojonej, smażonej skórki cytrynowej (jak wyżej)

● 100 gram bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki

● 100 gram drobno zmielonych migdałów ze skórką

● 100 gram grubo zmielonych migdałów ze skórką


Składniki na lukier bezalkoholowy:

Tradycyjny lukier do Laeckerli robi się na bazie Kirschu, my jednak preferujemy wersję bezalkoholową:

● 1,5 szklanki przesianego cukru pudru

● sok z ok. 1/2 cytryny

● sok z ok. 1/2 pomarańczy


Przepis na pełnoziarniste Basler Läckerli:

1) Miód podgrzać delikatnie w słoiku wstawionym do gorącej wody lub w garnuszku w kąpieli wodnej.

2) Mąki wymieszać z solą, sodą, cynamonem i przyprawą do pierników.

3) W miodzie rozpuścić cukier puder podgrzewając – my staramy się podgrzewać jak najmniej ze względu na cenne właściwości pszczelego miodu, jednak mniej podgrzany miód jest dużo trudniej połączyć z resztą masy.

4) Wlać miód z cukrem do mąki z przyprawami, wymieszać, następnie wyrobić z migdałami i na końcu ze skórką cytrynową i pomarańczową. Ponieważ masa jest gęsta i szybko tężeje, wyrobienie jej może wymagać bardzo mocnych bicepsów.

5) Masę wyłożyć na blachę – dużą, taką na cały piekarnik – przykrytą papierem do pieczenia. My urywaliśmy i nakładaliśmy masę kawałek przy kawałku a potem rozwałkowaliśmy mini wałeczkiem po blasze.

6) Przykryć papierem lub serwetką i odstawić na około godzinę, by soda trochę zaczęła pracować.

7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180°C na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić.

8) Do cukru pudru stopniowo dodawać sok z cytryny i pomarańczy (przecedzony przez sitko) tak by lukier był jednocześnie gęsty i płynny i by można było łatwo go rozprowadzić po jeszcze lekko ciepłym placku. Po całkowitym przestygnięciu pokroić na kwadraciki ok 3 x 3 cm lub prostokąciki mniej więcej wielkości polskich kopytek – wielkości, nie kształtu ;-).


Zdecydowanie smacznego!

Szwajcarkie pierniczki z mąki orkiszowej


PS: Żeby masę łatwiej było wyrabiać można nieco podgrzać duży garnek wraz z wszystkimi suchymi składnikami.

PS1: Nasza masa w tym roku wyszła bardzo gęsta i zbita, nie kleiła się do rąk przy przekładaniu na blachę. Za to lackerli są mięciutkie i pulchne. Teraz dopiero po kilku dniach od upieczenia, ponieważ nie zostały schowane, robią się nieco suchsze i bardziej przypominają te zapamiętane ze Szwajcarii.

Te laeckerli polukrowaliśmy,
niestety dopiero po pokrojeniu


Wszystkie nasze najnowsze artykuły znajdziecie na stronie głównej fioletowemirabelki.pl