Najlepsza polewa czekoladowa bez kakao do ciast i deserów.

Pyszna, zdrowa i bardzo prosta polewa z karobu o karmelowym smaku. Jest zamiennikiem polewy czekoladowej i nie zawiera kakao!


Wszystkie ciasta i desery podawane zazwyczaj z polewą czekoladową, zyskują w tym wydaniu nową karmelową nutę, a goście i domownicy jak dotąd chwalili nowy smak i pytali o składniki. Najlepsze połączenie smaków jak dotąd to makowiec japoński na jabłkach z tą właśnie polewą. Polewa oczywiście wygląda równie apetycznie i czekoladowo jak tradycyjna, oparta na czekoladzie lub kakao, nie budząc żadnych podejrzeń 😉

Poniżej autorski przepis by fioletowemirabelki.pl 🙂


Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: na 1-2 ciasta

Składniki na polewę czekoladową bez kakao:

● 10 łyżeczek karobu dobrej jakości (pełnych lub kopiastych w zależności od upodobań)

● 2-3 łyżki cukru kokosowego (oczywiście może być inne słodzidło nawet zwykły cukier, chociaż trochę szkoda)

● 120 g naturalnego masła

● 4 łyżki jogurtu greckiego (równie dobrze może być gęsta, kwaśna śmietana)

● szczypta soli

Polewa czekoladowa bez kakao krok po kroku:

1) Wszystkie składniki mieszam w rondelku z grubym dnem na maleńkim ogniu oraz na płytce, delikatnie podgrzewając.

2) Podgrzewam masę, wciąż mieszając, tylko do momentu jednolitego połączenia wszystkich składników, pilnując by nie zagotować.

3) Od razu wylewam na ciasto. Na deser dopiero gdy nieco ostygnie 🙂

4) Gdyby masa zastygła w rondelku, można ponownie delikatnie podgrzać, mieszając aż do powtórnego rozpuszczenia.


Smacznego na zdrowie!

Ciasto w polewie z karobu


PS: Jeśli używam do deseru, na przykład do bitej śmietany to przez około 3 dni przechowuję w przykrytym garnuszku w temperaturze pokojowej.


Wszystkie nasze najnowsze artykuły znajdziecie na stronie głównej fioletowemirabelki.pl