Wiosenny twarożek z rzodkiewką, cukinią i miętą

Wiosenny, aromatyczny, lekko chrupiący i soczysty. Pachnący świeżością, z delikatną nutą szczypioru i czosnku.


Wariacja na temat tradycyjnego twarożku z rzodkiewką oraz greckiego sosu tzatziki. Może stanowić samodzielne danie śniadaniowe (wtedy podane w przepisie proporcje wystarczy dla 2-3 osób). Dzięki wykwintnie subtelnej miętowej nucie zagości chyba na stałe w naszym świątecznym menu wielkanocnego śniadania.


Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut oczekiwania
Ilość porcji: 4 – 6



Składniki:

600 g twarożku (w naszym przypadku były to 3 kubeczki twarożku Jogo po 200 g)
3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy extra virgin
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
3 duże rzodkiewki
10-15 plasterków umytej cukinii (może być też ogórek)
1/2 pęczka posiekanego szczypioru
1/3 pęczka posiekanego koperku
kilka – kilkanaście listków świeżej mięty (większe posiekane, mniejsze w całości)
1 nieduży ząbek czosnku
1/2 łyżki jarzynki bez soli
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

1) Odkładam nieco szczypioru i koperku do dekoracji.
2) Twarożek mieszam z solą, pieprzem, jarzynką, drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i śmietaną.
3) Dodaję posiekany szczypior, koperek i miętę oraz pokrojone w plasterki a następnie posiekane w drobne słupki rzodkiewki i cukinię.
4) Wszystko mieszam i odstawiam na pół godziny.

Dziś podałam twarożek z orkiszowymi podpłomykami, posypując go dla dekoracji posiekanym szczypiorem oraz koperkiem.



Wszystkie nasze najnowsze artykuły znajdziecie na stronie głównej fioletowemirabelki.pl